top of page

Fasilitasyon Hayatın Tam Merkezinde!

  • firatakkemik
  • 16 Nis
  • 2 dakikada okunur

Geçenlerde bir arkadaş grubumda bir yemek organize etmeye çalışıyoruz. 7 kadınız ve hepimizin beklentileri ve öncelikleri farklı.Ben sorular sorup, her birimizin ne istediğinin, önceliğinin anlaşılmasına çalışıyorum. İşte tam bu esnada yanımda oturan sevgili Sibel, hafifçe koluma dokundu ve “Fırat bize de fasilitasyon mu yapıyorsun?” dedi. 

O ana kadar otomatik vitesteydim, fark etmemiştim. Uyguladıkça gelişiyor ve bir alışkanlığa dönüşüyor bu beceri. En güzel tarafı da, ortak karar alınırken herkes kendini anlaşılmış ve değerli hissediyor. Kanıtı gülen yüzler ☺️


Fasilitasyon kelimesi, Latince "facilitas" kelimesinden türemiş ve "kolaylaştırmak" anlamına geliyor. Bu, fasilitasyonun temel amacını yansıtıyor: süreçleri ve iş birliğini kolaylaştırmak.



Fasilitasyon hayatımızın tam merkezinde; evde, işte, sosyal ilişkilerde!
Fasilitasyon hayatımızın tam merkezinde; evde, işte, sosyal ilişkilerde!


1. Aile Kararları: Diyelim ailece çıkacağınız yaz tatiline karar vereceksiniz. Tatil planları yaparken farklı fikirleri bir araya getirip ortak bir çözüm bulmak için fasilitasyon becerilerini kullanabilirsiniz. Herkesin fikrini dinlemek, doğru soruları sormak ve fikirleri organize etmek oldukça etkili oluyor. 


2. Arkadaş Grubu Organizasyonu: Bir grup arkadaşla bir etkinlik planlarken, herkesin beklentilerini belirlemek, farklı görüşleri dengelemek ve pratik bir çözüm bulmak için fasilitatör rolünü üstlenebilirsiniz. Tatile gidip bir daha görüşmeyen insanlardan olmamak için baştan anlayış ve beklentilerde hizalanmak için yine fasilitasyon diyorum. 


3. İş Yerinde: Ah o toplantılar! 

Günlük toplantılarda veya küçük ekip çalışmaları sırasında, konuşmaların yönünü belirlemek, herkesin katkıda bulunmasını sağlamak ve kararların netleşmesine yardımcı olmak, tipik bir fasilitasyon becerisi örneği. Bu sayede kararlara dahil olan insanlar yapmaları gerekeni daha çok sahipleniyor ve takip ediyor. Böylece dönüp dönüp aynı şeyleri konuşmak yerine, sonuç alabildiğimiz iyi hissettiren toplantılar yapmak mümkün. 


4. Toplum veya Komşuluk İlişkileri: Her ne kadar komşuluk ilişkileri giderek sınırlı hale de gelse, bir arada yaşıyoruz. Apartmanda veya mahallede ortak bir problem (örneğin, temizlik veya güvenlik) tartışıldığında, fasilitasyonla ortak kararlara ulaşmak kolaylaşıyor. 

Mesela, annemlerin bina sorunsalı, 60 kişilik daire sakini grubunda 5 yıldır çözülemedi maalesef. Nasıl büyük bir israf, maddi ve manevi yorgunluk! 

Şirketler, STK’larda da gözlemliyoruz benzer durumları.


5. Öğrenme veya Eğitim: Bir kitap kulübü, eğitim veya bir çalışma grubunda, tartışma konularını belirleyip, herkesin aktif katılımını sağlayarak öğrenmeyi kolaylaştırmak mümkün. Dahil etmek, katılımcılık ve kapsayıcılık bu alanın yine kilit kelimelerinden 🌸


Fasilitasyonun temel hedefi insanları ortak bir noktaya getirmek ve grup içinde herkesin benimsediği ortak kararlara ulaşmalarını sağlamak. 

Fark ederek veya etmeyerek bu becerileri sizler de  kullanmış olabilirsiniz☺️

Bu becerileri geliştirmek hepimiz için hayatı kolaylaştırmaz mı? 


Kolaylıklar dileğiyle...

 
 
 

Comments


© 2021 by Firat Akkemik

bottom of page